nav shield  Groningen werd op maandag 8 januari jl. rond 15.00 uur opgeschrikt door de zwaarste aardbeving in de provincie sinds 2012.

Foto Flickr
Foto: Flickr

Het gaat om een zware beving van 3.4 op de schaal van Richter, meldt het KNMI. Het epicentrum lag bij het dorp Zeerijp in de gemeente Loppersum.

WoT header

nb logo breed PERSBERICHT 

Een twintigtal monumenteigenaren heeft het initiatief genomen om een Vereniging van Groninger Monument Eigenaren op te richten. De vereniging streeft naar transparante en rechtvaardige oplossingen voor mijnbouwschade aan rijks- en gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in de provincie Groningen.
Lees meer

Het logo van de vereniging is -naar eigen zeggen- afgeleid van het 'blauwe schildje" uit de Haagse Conventie 1954 (Conventie voor de Bescherming van Cultureel Erfgoed in geval van gewapende conflicten) dat gebruikt wordt om cultureel erfgoed te markeren.

nav shield Den Haag  International Criminal Court (ICC)
Ahmad al-Faqi al-Madhi is door het Internationaal Strafhof veroordeeld tot 9 jaar celstraf voor zijn leidende rol bij de verwoestingen van cultureel erfgoed in Timboektoe.
Verwoesting van cultureel erfgoed is de laatste jaren een vast onderdeel geworden van veel gewapende conflicten maar tot nu toe bleven zulke oorlogsmisdaden veelal onbestraft.
Directeur-Generaal Irina Bokova van UNESCO spreekt van een 'mijlpaal voor de erkenning van erfgoed'. 

Lees het gehele dossier

nav shield  De directeur van het Louvre, Jean-Luc Martinez, heeft een 50-puntenplan opgesteld voor de bescherming van erfgoed in conflictgebieden.
 Lees meer 

Troopers of the 101st Airborne recovering art that was stolen by Hermann Göring April 1945 Unterstein Germany


Troopers of the 101st Airborne recovering art that was stolen by Hermann Göring, April 1945 Unterstein, Germany. 
Photo: Asturias Restaura ARA

Het Instituut voor Digitale Archeologie (IDA) dat gevestigd is in Oxford, verzamelt in sneltreinvaart 3D gegevens van antiquiteiten in het Midden-Oosten zodat deze later weer kunnen worden herbouwd.
Lees meerneri oxman 14

Rients de Boer van de Vrije Universiteit vraagt zich af wat te doen met geroofd erfgoed uit Syrië en Irak.
Teruggeven? Onderzoeken?

Lees zijn artikel Volkskrant 24 juli 2015

nav shield 1  Blue Shield vraagt aandacht voor verwoestingen van eeuwenoude monumenten, woonhuizen en moskeeën in Jemen.
Deze worden al maanden onder vuur genomen maar door de grote humanitaire crisis lijkt een beschermingsplan voor het erfgoed niet hoog op de agenda te staan.

Lees het Profiel "De stille slachtoffers van de oorlog in Jemen" (VK)


1280px Jibla IMG 5662

Jibla, centrum van de Sulaihide Dynasty, Jemen

"Jibla IMG 5662"  by Waleed uuw - Own work
 Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons